Vierailu Verlassa tehdasmuseon ollessa suljettuna

Unescon maailmanperintökohteessa kannattaa ehdottomasti vierailla tehdasmuseon aukioloaikojen ulkopuolellakin. Tekemistä ja ihailtavaa löytyy paljon monivaiheista historiaa unohtamatta! 

 

Verlan historiapolku
Parhaan kuvan Verlan kulttuuriympäristöstä saa kiertämällä historiapolun. Historiapolun alkupiste löytyy parkkipaikan tuntumasta, kalliomaalausten katselutasanteelta.  Polku kulkee Kymijoen viertä ympäri koko tehdasalueen ja matkan varrelta löytyy kattavasti tietoa maailmanperintökohteen menneisyydestä. Polku kulkee myös vanhan tehtaan ja uuden voimalaitoskanavan välissä ja tästä tilasta löytyy koskinäyttely. 


Unescon maailmanperintökohteeseen kuuluu tehdasmiljöön lisäksi myös Valkealan puolen työväenasunnot. Kylään kannattaa tutustua Venähmaanpuolen kävelyoppaan kanssa. Oppaan voi ladata itselleen täältä

Syksyistä väriloistoa voi ihailla Verlan historiapolulta. Kuva Laura Häkkinen

 

Patruunan puutarha
Patruunan puutarhan kukkaloisto on parhaimmillaan heinä- elokuussa, mutta lukuisat lehtipuut pääsevät oikeuksiinsa ruskan alettua. Mahtavat tammet ja vaahterat, sirot pensaat ja eksoottiset Mantšurianjalopähkinäpuut saavat Patruunan puutarhan loistamaan kuulaassa syyssäässä. Patruunan puisto on myös loistava picnic paikka! Termarikahvit ja lämmin viltti kruunaavat retken viileässäkin säässä.

Astu rohkeasti Patruunan puutarhaan! Kuva Lassi Kujala

 

Metsäpolku ja laavu
Tänä kesänä uudistettu metsäpolku tarjoaa mielenkiintoisen metsäkokemuksen nykyaikaisesta ja kestävästä metsien käytöstä. Kahden kilometrin pituinen polku kiertää kauniissa metsämaisemissa ja matkan varrella pääset tutustumaan eri kasvuvaiheisiin ja metsän monimuotoisuuteen. Vaikka Metsäpolku on helppokulkuinen, kannattaa varata hyvät kengät matkaa varten!


Metsäpolun esitteen voit ladata itsellesi täältä.   
tai kuunnella audio-opastuksena täältä.

Metsäpolulla tunnelma on paikoin satumainen! Kuva Laura Häkkinen

Kymijoen rannasta, n. 150 metrin päästä Metsäpolun alusta, löytyy myös varauslaavu. Laavu on loistava levähdyspaikka metsäpolun jälkeen ja evästellessä saa nauttia upeasta maisemasta. Laavun vuokrauskalenterin löydät täältä.

 

Laura Häkkinen
Verlan tehdasmuseon asiakaspalveluvastaava 

Tilaus
Jos tilaus on keskeneräinen, näet sen tiedot tässä.