Patruunan hyötypuutarhassa

Kuvassa vasemmalla puutarhuri Elisa Lönnroth hoitamassa Verlan pölyttäjiä mehiläistarhaajan Jurie Schoemanin kanssa. Kuva UPM/ Joonas Linkola
Kuvassa vasemmalla puutarhuri Elisa Lönnroth hoitamassa Verlan pölyttäjiä mehiläistarhaajan Jurie Schoemanin kanssa. Kuva UPM/ Joonas Linkola

Patruunan hyötypuutarhassa

Patruunan hyötypuutarha on tänä vuonna kasvanut aiempaa laajemmaksi kokonaisuudeksi. Vanhaa lammasaitausta on laajennettu ja maisemanhoidosta osaltaan huolehtivat Karten luomutilan lampaat. Ne pitävät laiduntamalla entistä suurempaa aluetta avoimena. 

Lammasaitaukseen on sijoitettu rauhalliselle, erikseen aidatulle paikalle kaksi mehiläispesää. Pesät on vuokrattu paikalliselta mehiläistarhaajalta ns. pölytyspalveluna. Pesien tarkoitus ei Verlassa ole varsinaisesti pölyttää tiettyjä kasveja kuten vaikkapa marjatiloilla, vaan ylipäänsä elävöittää maisemaa ja lisätä alueen monimuotoisuutta. Pesissä on yhteensä 10 000-30 000 mehiläistä, joiden ahkeraa työtä olen seurannut mm. alueen monissa vanhoissa omenapuissa. Luonnon pölyttäjiä on tänä keväänä Verlassakin näkynyt vähän, mutta syksyllä näemme onko Verlan omenasato parempi kuin niillä alueilla, joissa mehiläispesiä ei sijaitse.

Mehiläisten ja ohikulkijoiden iloksi olemme kylväneet pienen maisemapellon VB5:n viereen Verlantien varteen. Kuivan kevään johdosta kesäkukkapellon menestyminen on vielä tässä vaiheessa kesää arvoitus. Kesäkukkia on kylvetty vihannesten ohella myös Patruunan kasvimaalle tallirakennuksen liepeille. Vihannestarhassa kasvaa tänä vuonna neljää lajiketta perunaa mm. Kajanaland ja oma suosikkini Linzer Delikatess, joka on Itävallassa 70- luvulla jalostettu herkkulajike. Perunan lisäksi kasvimaalta löytyy erilaisia kurpitsoja, lehtikaalia, papuja jne. unohtamatta perinteistä sipulia ja porkkanaa. Monivuotisia kasvimaan yrttejä ovat lipstikka ja piparjuuri, joita kasvaa useammankin verlalaisen mökin pihassa.

Viime kesänä istutimme kasvimaan päätyyn pari riviä mansikkaa. Taimimateriaali löytyi VB1:n rinteestä, jossa vuosikymmeniä sitten on viljelty mansikkaa. Vanhojen työläismökkien tonteilta löytyy edelleen kasviyllätyksiä. Tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan jaamme ja siirrämme osan kasveista uuteen käyttöön, näin ylläpidämme vanhoja kasvikantoja.

Hyötypuutarhan rikkakasvit maistuvat puutarhurin kanoille, jotka ovat saaneet suojaisan kanalan tallin päätyyn. Kanat palkitsevat hoitajansa päivittäin munilla, joiden keltuaiset hehkuvat vihreän lisäravinnon ansiosta kesäauringon lailla. Kuuden tyrnäväläistä maatiaisrotua olevan kanan laumaa johtaa korrekti - lähinnä virka-aikaan kiekuva kukko Bruno, joka on nimetty tehtaan pitkäaikaisimman patruunan Bruno Breitensteinin mukaan. Agronomi Breitenstein oli kiinnostunut viljelystä ja tehtaan kulta-aikana hyötypuutarha sijaitsi samoilla sijoilla kun nykyäänkin, tosin laajemmassa mittakaavassa. 

Elisa Lönnroth, Verlan puutarhuri

Tilaus
Jos tilaus on keskeneräinen, näet sen tiedot tässä.