9 kohokohtaa Verlassa

Tehdasmuseo

Tehdasmuseo on täynnä historian havinaa. Verlan puuhiomo ja pahvitehdas ovat säilyneet hyvin alkuperäisessä asussaan ja ne toimivat arvokkaana muistona puunjalostusteollisuuden varhaisista vuosista. Verlan puuhiomosta ja pahvitehtaasta muodostettiin Suomen ensimmäinen tehdasmuseo vuonna 1972. Varsinaiseen Verlan tehdasmuseoon eli puuhiomoon ja pahvitehtaaseen tutustutaan oppaan johdolla, joka kertoo mielenkiintoisia yksityiskohtia ja elävöittää museon tunnelmaa.

 

Puumonoliitti

Verlan Aitaksi ristitty puurakennus herättää mielenkiinnon jo kaukaa. Kyseessä on kahdeksan metrin korkeuteen yltävä puumonoliitti, jonka sisällä on 420 000 männynsiementä. Väliaikaisesta varastosta siemenet päätyvät istutukseen ja niistä kasvaa noin 320 jalkapallokentän kokoinen metsä. Aitan ympärillä avautuvat upeat järvinäkymät, mutta Aittaa voi ihastella myös sisäpuolelta.

 

Käsityöpuodit

Tallirakennuksen käsityöpuodeista voi löytää mielenkiintoisia aarteita! Pieniä käsityöpuoteja on kolme: Taideruukin yrittäjät myyvät paikallisten yrittäjien design-tuotteita TARU-kaupassa, Jaalan kädentaitajat myyvät paikallisten käsityöläisten tuotteita ja Torkel Design myy puusepän tuotteita.

 

Metsätietopolku

Upean vehreä metsätietopolku on yhdistelmä luonnon kauneutta ja mielenkiintoista tietoa suomalaisesta metsästä. Nähtävää riittää rehevistä kuusikoista jylhiin kalliometsiin, sekä levollisiin järvimaisemiin. Opastettua metsäpolkua seuraamalla saa tietoa metsän kiertokulusta ja kasvun vaiheista sekä metsäluonnolle tärkeistä elinympäristöistä. Voit kuunnella Metsäpolun kohdeopastuksen täällä.

 

Patruunan pytinki

Verlan alueelle saavuttaessa huomion kiinnittää ensimmäiseksi jylhä rakennus nimeltä Patruunan pytinki. Tämä koristeellinen rakennus on vuodelta 1885 ja sen on suunnitellut arkkitehti Eduard Dippell. Jo pytingin ulkonäöstä on pääteltävissä se, että sitä on asuttanut ilmeisen merkittävä henkilö. Kesällä värikkäät kukat kukkivat pytingin puistossa ja tuovat tunnelmaa majesteettisen rakennuksen näkymään.

 

Lampaat

Koko Verlan alue henkii perinteitä, ja autenttista tunnelmaa lisäävät alueelta löytyvät lampaat sekä kanala. Lampaat saapuvat Verlan alueen niityille laiduntamaan kesäkuukausien ajaksi. Lampaita saa silitellä ja niille voi nyhtää ruohoa syötettäväksi. On kuitenkin tärkeää muistaa, että lampailla on herkät vatsat, eikä niille saa syöttää mitä sattuu. Lampaiden ruokkiminen ruoholla on onneksi helppoa, sillä vehreää ruohoa on alueella silmänkantamattomiin saakka.

 

Mökit ja kämpät

Historiallisten Verlan kohteiden vieressä ja rauhallisen järvimaiseman äärellä on monta yösijaa, joista lomailija voi valita suosikkinsa. Verlan alueella riittää nähtävää ja upeasta miljööstä haluaa jäädä nauttimaan useammaksikin päiväksi. Alueen tunnelma on aamuisin taianomainen, kun kaikkialla on täysin hiljaista. Omalla terassilla juodun aamukahvin jälkeen voi palata alueelle aivan uusin silmin ja lähteä esimerkiksi tutkiskelemaan käsityöpuotien tarjontaa.

Yöpyä voi Valkeala Bostad -mökeissä 1800-luvun tunnelmissa tai neljässä Hirsniemen vastikään remontoidussa kämpässä. Kummallakin alueella on omat rantasaunat, jotka ovat lomailijan vapaassa käytössä. Laiturilta voi pulahtaa virkistävälle uinnille. Yöpyminen onnistuu myös perinteikkäässä uittotuvassa tai taivasalla puussa.

 

Soutuveneseikkailu

Verlan mökeillä ja kämpillä majoittuville on tarjolla myös soutuveneitä. Verlan aluetta ympäröivät kauniit järvimaisemat, joten mahdollisuus pieneen seikkailuun soutuveneen kanssa kannattaa hyödyntää. Soutuveneestä käsin pääsee näkemään ja kokemaan alueen täysin uudesta perspektiivistä, sekä tietysti nauttimaan luonnon rauhasta. Vesi Verlan ympärillä on kirkasta ja tyynellä säällä maisemien upeus kaksinkertaistuu, kun vesi heijastaa näkymät. 

 

Keilaradan paviljonki

1900-luvun vaihteessa Verlan patruuna Kreidl rakennutti pytingin puistoon keilaradan, jonka toisessa päädyssä oli samanlainen paviljonki kuin nykypäivään säilynyt paviljonki.

Viereisestä Ravintola Verlasta voi ostaa myös piknik-setin, johon kuuluu juomia, suolaista ja makeaa. Rakennuksen toisessa päässä palvelee ViiniVerlan puoti. Pihapiiristä ja järven rannalta löytää viihtyisiä paikkoja, joihin kannattaa jäädä nauttimaan kesäpäivästä!
 
Löydä kaikki Verlan nähtävyydet täältä.

 

Verlan tärpeistä kirjoittivat Riku Kylä & Anni Korhonen

Tilaus
Jos tilaus on keskeneräinen, näet sen tiedot tässä.