ke 1.12.2021

Verlan piparkakkutalon ohje

Voit nyt rakentaa piparkakkutaikinasta oman kuivaamon piippuineen!

Arkkitehti Eduard Dippell piirsi Verlan kauniin tiilisen kuivaamon vuonna 1893. Nyt Jaani Vaahtera on suunnitellut Verlan kuivaamorakennuksesta upean piparkakkutalon.

Ohjeen voit ladata täältä Verlan_Joulu_2021_Piparkakkutalo.pdf

Iloista joulun odotusta kaikille!

pe 30.7.2021

Suosituksia Verlan vierailuun

Verlan tunnelmallisessa tehdaskylässä voit aistia entisajan työnteon ja elämänmenon – turvallisesti

Verlan vanha pahvitehdasmiljöö on jälleen valmis vilkkaaseen kesäsesonkiin, joka alkaa heti juhannuksen jälkeen. Odotus on, että UPM:n omistamassa ja ylläpitämässä vanhassa puuhiomossa ja pahvitehtaassa Verlankosken äärellä vierailee kesällä noin 45 000 kävijää, joille Verla on turvallinen retkikohde museoalueen laajuuden ansiosta.

Tehdasmuseoon voi tutustua ainoastaan oppaan johdolla. Liput tehdasmuseon opastuksille kannattaa varata etukäteen museon verkkokaupasta. Museo on avoinna juhannuksen jälkeen joka päivä klo 10-18. Vilkkaimmat hetket ajoittuvat puolen päivän jälkeen, erityisesti viikonloppuihin, joten on suositeltavaa ajoittaa vierailu rauhallisempiin hetkiin päivän ensimmäiselle tai viimeisille opastuksille.

Verla siirtyy 15.8. suppeampiin aukioloaikoihin (ti-su klo 11-16). Syyskuussa opastuksille ei enää välttämättä tarvitse jonottaa, vaikka lippua ei vielä taskussa olisikaan.

Verlan vanha puuhiomo ja pahvitehdas on ainutlaatuinen kokonaisuus ja Unescon maailmanperintölistan ainoa metsäteollisuuden kohde. Tehdasrakennusten vanhojen koneiden ja pahvinvalmistuksen salojen lisäksi vierailua täydentävät näyttelyt, käsityöpuodit ja lounasravintola. Alueella voi nähdä myös esihistoriallisia kalliomaalauksia ja tehdä pienen metsäretken.

Verla sijaitsee Kymenlaaksossa ja on oivallinen päiväretkikohde myös pääkaupunkiseudulta. Tehdasmuseo on Sustainable Travel Finland -kohde.

 

Tulethan museoon vain terveenä. Kymenlaaksossa on voimassa maskisuositus, ja edellytämme maskin tai suojaviisiirin käyttöä opastukille osallistuvilta. Pidetään turvalliset etäisyydet opastuksilla.

 

Lue täältä Aamukahvilla -blogin Henriikka Reinmanin vinkit yhdistettyyn Repoveden ja Verlan retkeen.

 

ke 17.3.2021

Arkkitehtuuria Verlan blogissa

Verlan uusimmassa blogi-tekstissä museon opas Ella Tammisto kirjoittaa Verlan arkkitehtuurista. Blogin löydät täältä.

pe 22.1.2021

Hae meille kesätöihin

UPM Verlan tehdasmuseolla on oppaan paikka avoinna. Haemme opasta ajalle 22.6.-30.9.2021 (37,5h/vko)

Oppaan työtehtäviin kuuluu tehdasmuseon yleisöopastusten lisäksi asiakaspalvelu ja museokaupan hoito. Opas osallistuu tarvittaessa myös muihin museon avustaviin tehtäviin. Edellytämme oma-aloitteisuutta sekä hyvää asiakaspalvelu- ja esiintymistaitoa. Reipas ja iloinen asenne auttaa tässä työssä. Oppailta edellytetään erinomaista suomen ja englannin kielitaitoa. 

Työ edellyttää mahdollisuutta työskennellä iltaisin ja viikonloppuisin. Viikkovapaat ovat pääsääntöisesti arkisin. Majoituksen järjestämisessä pyritään avustamaan tarvittaessa. 

Haethan tehtävään pian osoitteessa www.adecco.fi
Hakuaika päättyy 14.02.2021. Lisätietoja tehtävästä antaa Adeccolla Suvi Blomqvist p. 040 635 7679 tai suvi.blomqvist@adecco.fi.

ke 13.1.2021

UPM Verlan tehdasmuseolle Sustainable Travel Finland -merkki

Unescon maailmanperintökohde Verlan puuhiomoa ja pahvitehdasta hallinnoivalle UPM Verlan tehdasmuseolle on myönnetty Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -merkki osoituksena arvokkaasta ja pitkäjänteisestä työstä kestävän matkailun eteen. Verlan maailmanperintökohde on UPM-Kymmene Oyj:n omistama ja ylläpitämä.

Sustainable Travel Finland on Visit Finlandin kestävän matkailun ohjelma, jonka tavoitteena on tarjota kohteille konkreettinen kestävän matkailun työkalupakki ja jatkuvan kehittämisen malli. UPM Verlan tehdasmuseo on tehnyt yhteistyökumppaneiden kanssa pitkään työtä kestävän matkailun edistämiseksi. Kestävä kehitys pyritään ottamaan huomioon kaikessa toiminnassa ja sitä edellytetään myös Verlassa toimivilta yhteistyöyrittäjiltä.

”Kestävän matkailun työtä tehdään yhdessä, ja yhdessä olemme tunnistaneet hyviä toimintatapoja yhteistyökumppaneidemme kanssa. Haluamme kannustaa muitakin alueen toimijoita mukaan STF-ohjelmaan”, Verlan tehdasmuseon amanuenssi Jaana Rannanpää kertoo.

”Kouvolaan saatu ensimmäinen STF-merkki on upea saavutus. Näen, että Verlan hyvä esimerkki kannustaa Kouvolan ja koko Kymenlaakson matkailualaa jatkamaan määrätietoista kestävän matkailun kehittämistä”, Kouvola Innovation Oy:n kestävän matkailun asiantuntija Petri Kulha iloitsee.      

Yhdessä kohti kestävämpää matkailua

Suomen maailmanperintökohteille ja Metsähallituksen luontopalveluille laadittiin yhteiset kestävän matkailun periaatteet vuonna 2016. Tietopohjan hankkimiseksi maailmanperintökohteissa toteutettiin yhteismitallinen kävijätutkimus 2017-2019. 

Vuosina 2019-2020 kohteissa on työstetty kestävän matkailun mittareita ja seurantamallia, joiden avulla kestävän matkailun periaatteita viedään käytäntöön. Verlassa on viime aikoina kiinnitetty huomiota erityisesti energia-asioihin. Tehdasmuseo tavoittelee mahdollisimman pientä kulutusta ja vähäisiä päästöjä. Museon lämmitysjärjestelmä käyttää uusiutuvaa puupellettiä, ja käyttösähkössä siirryttiin viime vuonna KSS Energia Oy:n Verlan vesivoimalaitoksen puhtaaseen vesisähköön.

Korona-epidemia kasvatti kiinnostusta kotimaan matkailuun, ja Verlassakin kesä 2020 oli ennätyksellisen vilkas, vaikka kansainväliset vierailijat puuttuivat. Saman trendin odotetaan jatkuvan tänä vuonna. 

”Kannustamme kävijöitä viipymään alueella pidempään. Esimerkiksi Helsingistä Verlaan ajaa noin kahdessa tunnissa. Maailmanperintökohteessa riittää nähtävää useammaksi päiväksi, ja yöpyä voi vaikka puussa tai vuokramökissä. Unohtamatta kokemusta autenttisessa pahvitehtaassa, johon voi tutustua opastetuilla kierroksilla”, Verlan museonjohtaja Ville Majuri sanoo.

Kestävästä matkailusta Verlassa: www.verla.fi/kestavamatkailu

Sustainable Travel Finland -ohjelmasta: https://www.businessfinland.fi/suomalaisille-asiakkaille/palvelut/matkailun-edistaminen/vastuullisuus/sustainable-travel-finland

ke 23.12.2020

Verlassa vapautuneeseen yritystilaan haetaan uutta toimijaa

Etsimme uutta toimijaa juuri vapautuneeseen yritystilaan.

Tänä päivänä Verla on vilkas matkailukohde n. 30 km päässä Kouvolasta. Kokonaiskävijämäärä maailmanperintökohteessa on 40 000-50 000 kävijää kesäkauden aikana. Kansainvälisiä kävijöitä on normaalisti yli 50 maasta joka kesä, mutta valtaosa vierailijoista on kotimaisia.

Nyt on ainutlaatuinen tilaisuus päästä osaksi Verlan kesän hulinaa. Maailmanperintökohteen keskellä, myllymakasiinissa oleva myyntitila vapautuu kesäksi 2021 ja tulee avoimeen hakuun.

Hakemukset ja tiedustelut sähköpostitse museonjohtaja Ville Majurille ville.majuri@upm.com . 

Pyydämme mainitsemaan hakemuksessa, mikäli olisit valmis jakamaan myyntitilaa toisen yrittäjän kanssa ja perustelemaan, miksi juuri sinun yrityksesi/yhdistys sopisi Verlaan. Edellytämme osallistumista tapahtumien elävöittämiseen ja puotien avoinnapitoa museon avoinnaoloaikoja joustavasti mukaillen. Tarjolla on siis vilkas myyntipaikka kesäkaudelle.

ma 7.12.2020

Kuka oli Verlan Maria?

YLEn toimittaja Johanna Grönqvist halusi selvittää, kuka oikein oli Verlan Maria. Mielenkiintoisen jutun tehtaan kuuluisimmasta työntekijästä pääset kuuntelemaan täältä.

ti 29.9.2020

Vierailu Verlassa museon ollessa suljettuna

Tänään ja huomenna ehtii vielä museon opastuksille, mutta Verlassa kannattaa käydä myös museon aukioloaikojen ulkopuolella. Lue uusimmasta blogista Laura Häkkisen vinkit omatoimiseen Verlan vierailuun.

Verlan blogiin pääset tästä.

pe 4.9.2020

Uusi blogiteksti

Kymenlaakson museoilla on yhteinen Kerro meille -hanke, jossa kerätään muistitietoa Kymenlaaksosta vaihtuvin teemoin. Syksyllä 2019 keräsimme nuoruusmuistoja. Nyt 1.9.-31.10.2020 on avoinna kysely metsäteollisuuteen liittyvistä muistoista osoitteessa kerromeille.net.

Verlan blogissa Jorma Pessan nuoruusmuistoja uppotukkien parissa 1940-luvulta.
Verlan blogiin pääset tästä.

 

ke 2.9.2020

Kerro Meille -muistojen keruu käynnissä

Viime vuonna käynnistynyt Kymenlaakson museoiden yhteinen muistojenkeruuprojekti jatkuu metsäteollisuusteemalla. Muistoja kerätään pääasiassa netistä löytyvän kyselyn avulla. Kysely on avoinna 1.9.–31.10.2020 osoitteessa www.kerromeille.net.

ti 4.8.2020

Blogi: 9 kohokohtaa Verlassa

Riku Kylä ja Anni Korhonen vierailivat Verlassa tänä kesänä. He poimivat 9 kohokohtaa Verlan kesästä.

Blogiin pääset tästä.

ke 1.7.2020

Uusi blogi-kirjoitus hyötypuutarhasta

Uusi blogi-kirjoitus Patruunan hyötypuutarhasta. Verlan puutarhuri Elisa Lönnroth kirjoittaa puutarhan ajankohtaisista asioista.

Blogi löytyy täältä.

pe 12.6.2020

Uusi blogi-kirjoitus metsästä

Uusi blogi-kirjoitus metsästä. Verlan museonjohtaja Ville Majuri kirjoittaa metsästä, josta Verlakin syntyi.

Blogi löytyy täältä.

ma 1.6.2020

5 syytä vierailla Verlassa

Verlan tehdasmuseon kesäkausi alkaa huomenna 2.6. Listasimme viisi syytä, miksi Unescon maailmanperintökohteeksi valittuun Verlan puuhiomon ja paperitehtaan ympäristöön kannattaa ehdottomasti poiketa.

1 Verlan tehdasmuseo – entisajan tunnelmaa parhaimmillaan
Vanha pahvitehdasmiljöö Verlankosken äärellä herää eloon tehdasmuseon opastetuilla kierroksilla. Vuonna 1972 avatussa Suomen ensimmäisessä tehdasmuseossa pääset tutustumaan puuhiomon ja pahvitehtaan mielenkiintoisiin vaiheisiin 1870-luvulta vuoteen 1964, jolloin tehtaan tuotanto päättyi. Tunnelmaa täydentävät näyttelyt, ruukkikylän puodit, lounaskahvila ja viinipuoti. Verlassa voi nähdä myös esihistorialliset kalliomaalaukset.

2 Uudistunut metsäpolku – lähde retkelle metsään
Avaa aistisi ja lähde retkelle eri kasvuvaiheissa oleviin metsiin ja monimuotoisuuden kannalta arvokkaisiin luontokohteisiin. Kahden kilometrin mittaista polkua kulkiessasi saat kokea hyvin hoidettujen metsien voiman. Saat myös käsityksen nykyaikaisesta kestävästä metsätaloudesta. Metsäpolun kohdekuvauksiin voi tutustua jo etukäteen osoitteessa www.verla.fi/metsapolku. Löydä lisää suomalaisen metsän salaisuuksia ja astu virtuaalimetsään myös täällä: www.upmforestlife.com.

3 UPM Biofore -näyttely – metsäteollisuuden innovaatiot tutuiksi
Verlan kollamakasiinin eli pahvipaalien varaston UPM Biofore -näyttelyssä on esillä monia biotalouden innovaatioita. Pääset tutustumaan esimerkiksi hiilen kiertokulkuun sekä 3D-tulostettuun puutuoliin, jonka valmistamisessa on hyödynnetty robotiikkaa. Teenystäviä ilahduttaa puupohjaisista materiaaleista rakennettu Biofore-teetalo. Näyttelyn lisäksi kannattaa piipahtaa myös Aitassa Verlan rantapuistossa.

4 Repoveden kansallispuisto – lyhyen ajomatkan päässä
Verlan vierailun jälkeen voit ottaa suunnaksi Repoveden kansallispuiston, joka sijaitsee noin puolen tunnin ajomatkan päässä Verlasta. Repoveden kansallispuisto ja UPM:n lahjoittama Aarnikotkan metsän luonnonsuojelualue muodostavat nyt yhdessä lähes 30 neliökilometrin laajuisen upean kokonaisuuden. Repoveden kansallispuistossa on tarjolla eripituisia merkittyjä retkeilyreittejä 3,5 kilometrin Ketunlenkistä 26 kilometrin Kaakkurin kierrokseen. Päiväretkiin on mahdollista yhdistää myös melontaa tai soutua. Lue lisää www.luontoon.fi/repovesi .

5 Lähimatkailu kannattaa – viivy pidempään!
Verlan kylä sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Kouvolan keskustasta, ja esimerkiksi Helsingistä Verlaan ajaa noin kahdessa tunnissa. Koska Verlan alueella riittää nähtävää pariksikin päiväksi, voit yöpyä tehtaan työntekijöiden entisissä asunnoissa, uittotuvassa tai uudemmissa puumökeissä.

Ladattavia kuvia:
Toimitukset voivat ladata kuvia täältä: http://pet.upm.com/l/gG56Jq72jD5N
UPM, Mediasuhteet 
ma-pe klo 9-16
puh. 040 588 3284
media@upm.com

UPM
Tarjoamme uusiutuvia ja vastuullisia ratkaisuja ja innovoimme tulevaisuuden vaihtoehtoja fossiilisen talouden ratkaisuihin kuudella liiketoiminta-alueella: UPM Biorefining, UPM Energy, UPM Raflatac, UPM Specialty Papers, UPM Communication Papers ja UPM Plywood. Alamme johtavana toimijana ja vastuullisuuden edelläkävijänä olemme allekirjoittaneet YK:n 1,5 asteen ilmastositoumuksen. Ilmastonmuutosta hillitsevät tavoitteemme ja toimenpiteemme perustuvat tieteelliseen tutkimukseen. Yhtiössämme työskentelee noin 18 700 henkilöä ja vuosittainen liikevaihtomme on noin 10,2 miljardia euroa. UPM:n osakkeet on listattu Nasdaq Helsinki Oy:ssä. UPM Biofore – Beyond fossils. www.upm.fi

ma 18.5.2020

Uusi blogikirjoitus Verlan kummituksesta

Hyvää kansainvälistä museopäivää 18.5.!

Museo on suljettu, mutta 2.6. aukeamista odotellessa voi tutustua Hannu Pukkilan uuteen kirjoitukseen Verlan blogissa. Tekstissä hän pohtii, kuka Verlassa kummittelee.

Blogin voi lukea täällä Harmaa Rudolf

ke 13.5.2020

Bussilla Verlaan kesäviikonloppuisin

Bussilla Verlaan viikonloppuisin

Tänä kesänä Verlaan pääsee viikonloppuisin bussilla koko kesäkauden ajan (kesäkuu-syyskuu). Kouvolasta Verlaan liikennöi bussi lauantaisin ja sunnuntaisin 6.6.-27.9.

Katso lisätietoja täältä.

 

pe 17.4.2020

Maailmanperintöpäivä la 18.4.

18.4. vietetään kansainvälistä maailmanperintöpäivää. Sen kunniaksi Kouvolan kansalaisopisto on julkaissut YouTube-kanavallaan kulttuurineuvos Eero Niinikosken mielenkiintoisen luennon Verlan nimeämisestä maailmanperintökohteeksi. #maailmanperintöpäivä #WorldHeritageDay #finnishworldheritagesites

Luentoa pääsee katsomaan täällä.

 

ke 1.4.2020

Verlan kesäkauden aloitus siirtyy

Tämän hetkisen tiedon mukaan aloitamme maailmanperintökohde Verlan puuhiomon ja pahvitehtaan kesäkauden tiistaina 2.6.2020, jolloin koko kohde (ravintolapalvelut mukaan lukien) saadaan avata yleisölle.

Seuraamme tilannetta ja toimimme viranomaisten suositusten mukaisesti koronavirusepidemian leviämisen hidastamiseksi ja riskiryhmien suojelemiseksi.

Epävarman tilanteen vuoksi Verla-päivä 6.6.2020 on peruttu.

Kohteen avaamista odotellessa voi Verlaan tutustua myös kotisohvalta Skyvies-sovelluksessa.

ma 23.3.2020

Verlan blogi Hugo Neumanista

Verlan blogissa kerrotaan Hugo Neumanista.

Hannu Pukkila, joka kirjoittaa Verlan tehtaisiin liittyvistä ihmisistä ja tarinoista, aloittaa kirjoitussarjansa Verlan blogissa kirjoituksella Verlan ensimmäisen puuhiomon perustajasta Hugo Neumanista.

Hugosta voi lukea täällä.

ma 16.3.2020

Kymi Sinfoniettan puhaltajien konsertti 26.3. Verlassa

ESITYS ON PERUTTU

Kymi Sinfoniettan puhaltajien konsertti Verlassa torstaina 26.3. klo 19 on PERUTTU.

Myös tehdasmuseon opastus ennen konserttia klo 18 on PERUTTU.

ma 27.1.2020

Museon blogi on avattu!

Museon blogissa kerrotaan sekä menneestä että tämän päivän Verlasta. Blogin avaa tehdasmuseon emeritusjohtaja, kulttuurineuvos Eero Niinikoski. Kirjoituksessaan hän kertoo siitä, miten Verlan tehtaasta päätettiin tehdä museo.

Blogi löytyy täältä

to 19.9.2019

Kokoelmia ja konservointia viikolla 39

Verlan tehdasmuseossa vietetään kokoelmien ja konservoinnin teemaviikkoa viikolla 39


Vanhan pahvitehtaan koneet ovat pieniä ja teollinen toiminta oli nykyajan ihmisen silmin nähtynä käsityönomaista. Kun tehdas lopetti toimintansa, jätettiin rakennuksiin koneet ja työvälineitä omille paikoilleen. Tehtaassa onkin ainutlaatuinen tunnelma, aivan kuin tehdas olisi edelleen toiminnassa ja työntekijät vain hetken poissa ruokatauolla.

Tehtaassa esillä olevan esineistön ja koneiden luettelointi on tänä kesänä saatu valmiiksi. Esineet ja koneet on valokuvattu ja tiedot kirjattu Kantapuu-kokoelmaohjelmaan. Kiinnostuneet voivat tutustua luetteloituun esineistöön osoitteessa www.kantapuu.fi  Myös maailmanperintökohteen kaikki rakennukset on luetteloitu Kantapuu-tietokantaan.

Museon esineiden keskeisin merkitys on siinä tiedossa, jonka ne antavat. Luettelointi on museon kokoelmissa olevien objektien tietojen tallentamista. Esine kuvataan, mitataan ja sen toimintatapa, käyttäjät ja muut mahdolliset tiedot kirjataan. Näin myös esineet ja niihin liittyvä tieto saatetaan kaikkien ulottuville.

Tehdasrakennuksen esineistön luettelointityö on aloitettu vuonna 2006 ja sitä on tehty kesäisin resurssien mukaan. Viimeiset neljä kesää luettelointityötä on tehnyt Aino Tillanen, ensin kaksi ensimmäistä kautta museo-oppaan töiden ohessa ja kaksi viimeistä kesää kokoelmatyöntekijänä. Aino on luetteloinut mm. korjauspajan esineistöä. ”Työtä tehdessä on tullut luetteloijalle tutuksi kierretapit, laakerit ja katkaisutaltat. Jokainen museoesine on tärkeä sen työtehtävästä ja koosta huolimatta” Tillanen kiteyttää.

Eräs mieleenpainuvimmista esineistä Ainolle on ollut suurikokoinen tunkki. Tunkilla voitiin nostaa jopa 12 tonnin painoisia esineitä. Tehtaalla tunkki nimettiin vitsikkäästi mummoksi. Syynä on mahdollisesti ollut tunkin ampiaisvyötärömäinen muotokieli, eli kyseessä on varsinainen voimamummo.

Tehdasmuseon esineistöön tutustuvat ensi viikolla myös Metropolian ammattikorkeakoulun esine- ja huonekalukonservoinnin opiskelijat opettajiensa Heikki Häyhän ja Paula Niskasen johdolla. Metropolian esinekonservoinnin opiskelijat ovat työskennelleet Verlan tehdasmuseolla vuosina 2005, 2014 ja 2016. Vuonna 2005 laadittiin riskikartoitus, jossa tehdasmuseon säilymistä uhkaavat riskit tunnistettiin ja vuonna 2014 aloitettiin koneiden ja laitteiden konservointikäsittelyt. ”On hienoa huomata, että riskikartoituksessa tunnistetut suurimmat riskit on nyt poistettu. Paloturvallisuutta on parannettu automaattisella sammutusjärjestelmällä, tehdas on lämmitetty ja on rakennettu suojapato, joka erottaa tehdasrakennuksen koskesta.” iloitsee lehtori Heikki Häyhä toimista, joita UPM on tehnyt kohteen säilymisen turvaamiseksi. Tämän syksyn työskentely Verlassa liittyy teollisen kulttuuriperinnön opintojaksoon. Opiskelijat jatkavat koneiden konservointikäsittelyjä ja riskikartoitus päivitetään.

Myös yleisö pääsee museon opastuksilla tutustumaan konservointityöhön! Opiskelijat työskentelevät esineiden parissa perjantaihin 27.9. saakka. Ehkä myös korjauspajan mummo pääsee konservoitavaksi?

Verlan tehdasmuseo on avoinna 29.9. saakka tiistaista sunnuntaihin klo 11-16 (päivän viimeinen opastus alkaa klo 16).

to 5.9.2019

Onko sinulla nuoruusmuistoja Verlasta?

Kerro meille! on kymenlaaksolaisten museoiden yhteinen hanke, jossa vuosittain vaihtuvalla teemalla kerätään muistitietoa Kymenlaaksosta. Tänä vuonna teemana on nuoruus, ja syksyllä 2020 kerätään teollisuuteen liittyviä muistoja ja tarinoita. Nuoruusaiheinen Kylillä ja kulmilla -kysely on avoinna 4.9.-30.11.2019

Hankkeessa ovat mukana Kymenlaakson museo, Poikilo-museot, Haminan kaupun­gin museot, Miehikkälän museot, Verlan tehdasmuseo ja Kaunis­saaren saaristolaismuseo. Kyselyyn tulleet vastaukset tallennetaan museoiden kokoelmiin ja niitä käytetään mm. näyttely- ja tutkimusaineistona. Otteita muistoista voidaan myös julkaista some-kanavilla.

Missä sinun nuoruudessasi kokoonnuttiin yhteen ja mitä siellä tehtiin? Vietettiinkö aikaa ulkona vai käytiinkö esimerkiksi tanssimassa? Kylillä ja kulmilla -kyselyssä kaivataan nuoruusmuistoja miltä vuosikymmeneltä ja mistäpäin Kymenlaaksoa tahansa.

 

Verlaan liittyviä nuoruusmuistoja voi kertoa täällä

 

muita Kymenlaaksoon liittyviä nuoruusmuistoja voi kertoa osoitteessa www.kerromeille.net

 

ke 31.7.2019

Selviytymistarinoita -näyttely 11.8. saakka

Selviytymistarinoita -näyttely 11.8.2019 saakka Verlan tallirakennuksessa

 

Näyttely on kolmen taiteilijan, äidin ja kahden tyttären kokoelma suruista ja selviytymisistä.

"Taide tarkoittaa meille tunneilmaisua, tekemisellä työstämistä. Se on turvallinen tapa lajitella asioita ja kohdata ne paremmin jäsenneltyinä. Olemme käyttäneet eri tekniikoita, kuten maalausta, valokuvausta ja savitöitä sekä kierrätyspaperin tekoa. Esimerkiksi savityöt auttavat saamaan ulottuvuutta asioihin ja saven työstäminen avaa käsillä muovaamisen kautta reitin tunteiden tyyssijaan. Samalla tavoin toimivat muutkin käyttämämme tekniikat. Luonto on ollut vahvana inspiraation lähteenä työskentelyssä."

Tiedustelut näyttelyn taideteoksista suoraan taiteilijoilta
Liisa Raskinen 0400550864, pikkukippo@gmail.com
Maisa Raskinen 0407409914

 

to 6.6.2019

Kestävämpää matkailua Verlaan

(UPM, Verla, 06.06.2019) – Sähkö otettiin käyttöön Verlassa jo 1889, yhtenä ensimmäisistä paikoista Suomessa. Siitä asti Verlassa on tuotettu puhdasta sähköä vesivoimalla. Sähkön suhteen Verlassa on oltu ajan hermolla aina – niin nytkin kun Verlaan avataan sähköautojen latauspiste matkailijoiden käyttöön.

Maailmanperintökohde Verlan puuhiomo ja pahvitehdas on sitoutunut Suomen maailmanperintökohteiden yhteisiin kestävän matkailun periaatteisiin. Yksi keskeisimmistä periaatteista on ympäristön kuormituksen minimointi, johon liittyen kohteet pyrkivät edistämään saapumista julkisin kulkuvälinein ja vähäpäästöisesti.

Sähköautojen latauspaikka

Matkailijat saapuvat Verlaan pääosin henkilöautoilla kohteen sijainnin vuoksi. Maailmanperintökohteen omistajat UPM ja KSS Energia Oy haluavat tukea vähäpäästöistä kulkua kohteeseen. KSS Energia on toteuttanut UPM Verlan tehdasmuseon pysäköintialueelle sähköautojen latauspisteen, jonka avulla matkailijat voivat kätevästi ladata ajoneuvonsa vierailun aikana.   

Vesivoiman tuotanto Verlassa

Vesivoiman tuotannolla on Verlassa pitkät perinteet. Sähkövalo otettiin Verlan tehtaalla käyttöön jo 1889, ja tuosta hetkestä asti Verlankosken äärellä on tuotettu puhdasta vesivoimaa. Voimaloita on rakennettu eri aikoina molemmin puolin koskea ja niiden omistus on vaihdellut. Verlankoski on Verlan sydän ja sähköntuotanto elävää perinnettä historiallisessa maailmanperintökohteessa.

Sähköntuotannosta on vuodesta 1989 vastannut KSS Energia Oy, jolla on koskialueella kaksi käytössä olevaa vesivoimalaa. Koskialueen rakentumisesta ja vesivoiman kehityksestä Verlassa on saatavilla lisää tietoa koskinäyttelyssä tehtaan ja padon välissä. Näyttely on osa UPM Verlan tehdasmuseon historiapolkua.

Verla-päivää vietetään lauantaina 8.6. – tervetuloa maksuttomiin opastuksiin

Lauantaina 8.6. Verlassa vietetään koko perheen Verla-päivää klo 11-15. Ohjelmassa on tukkilaisnäytöksiä, perinteinen koskenjuoksutus sekä koskinäyttelyn esittely. Musiikista vastaa paikallinen Äijäkanteleet. KSS Energia on mukana tapahtumassa ja päivän aikana on mahdollisuus tutustua myös KSSe sähköautojen latauspalveluun. UPM Biofore-näyttelyssä on tavattavissa UPM Metsän edustajia. Tapahtumaan ja opastuksille on vapaa pääsy.

Suomen maailmanperintökohteiden kestävän matkailun periaatteet

1. Tuemme kohteiden arvojen säilymistä ja edistämme niiden suojelua
2. Minimoimme ympäristön kuormitusta
3. Vahvistamme paikallisuutta
4. Edistämme kohteiden tuottamaa hyvinvointia ja terveyttä
5. Edistämme paikallistaloudellista kasvua ja työpaikkojen luomista
6. Viestimme yhdessä kohteen arvoista ja palveluista

ti 4.6.2019

Verla-päivä 8.6.2019

Verla-päivä lauantaina 8.6.2019 klo 11 alkaen

Klo 11 Tukkilaisnäytös alalaanilla - Jori ja Toni Mikkonen
Klo 11:45 Äijäkanteleet tehtaan kuorimossa
Klo 12 Tukkilaisnäytös alalaanilla - Jori ja Toni Mikkonen
Klo 12 Opastus historiapolulla – Jussi Lemminkäinen
Klo 12 Puutarhurin opastus – Pirkko Koskinen
Klo 13 Koskinäytös – KSS Energia
Klo 13:45 Äijäkanteleet tehtaan kuorimossa
Klo 14 Koskinäyttelyn esittely
Klo 14:30 Tukkilaisnäytös alalaanilla - Jori ja Toni Mikkonen
Klo 15 Puutarhurin opastus – Pirkko Koskinen
Klo 15 Opastus historiapolulla – Jussi Lemminkäinen

Yleisöopastukset tehtaassa tasatunnein 11-16. 

Kyläyhdistyksen KESÄTORI klo 11 alkaen

Kuinka käsin huovutetut huopatossut syntyy?
TARUkaupan edustalla Sini Inkeroinen (Siniin) pitää huovutus-työnäytöksiä klo 12-15.


Pahvinteko paja tallirakennuksessa
Liisa Raskinen pitää pahvipajaa klo 11. (pieni pajamaksu)


Kymisunin tervantuoksuiset veneretket klo 12, 13, 15, 16.
kesto 45 min, liput 10e/7e. 040 6518 5225 tai info@kymisun.fi. Lippuja saa myös paikan päältä.


Selänpään VPK järjestää ohjelmaa lapsille alalaanilla klo 11 alkaen.

 

Tapahtumaan ja opastuksille on vapaa pääsy, tervetuloa!

pe 22.3.2019

Verlan kävijätutkimuksen tulokset

Maailmanperintökohde Verlan kävijätutkimuksen tulokset on julkaistu

Verlan puuhiomo ja pahvitehdas liitettiin UNESCOn maailmanperintöluetteloon vuonna 1996. Verla edustaa hyvin säilyneenä esimerkkinä 1800-luvun ja 1900-luvun alun pienimuotoista puunjalostusteollisuutta. Verlassa vierailee vuosittain noin 40 000 kävijää, joista noin 15 000 kävijää osallistuu tehdasmuseon opastetuille kierroksille. Kohteen omistaja ja ylläpitäjä on UPM ja kohteen esittelystä vastaa UPM Verlan tehdasmuseo.

Suomen Maailmanperintökohteiden yhdistys selvittää maamme seitsemän maailmanperintökohteen kävijäprofiilia, asiakastyytyväisyyttä ja rahankäyttöä vuosien 2017-2019 aikana. Kävijätutkimuksessa kerätään tietoa maailmanperintökohteiden kävijöistä ja aluetaloudellisista vaikutuksista suojelu- ja kehittämistyön tueksi.

Maailmanperintöstatus on vahva vetovoimatekijä

Maailmanperintökohde Verlan puuhiomossa ja pahvitehtaassa kerättiin aineistoa kesäkauden 2018 aikana. Kävijäprofiili painottuu yli 45-vuotiaisiin kävijöihin, jotka vierailevat Verlassa 2-5 henkilön seurueessa tai oman perheen kesken. He vierailivat Verlassa lähinnä osallistuakseen opastetulle kierrokselle tehdasmuseossa ja tutustuakseen kulttuuriperintöön. Verla oli suurelle osalle kävijöistä matkan ainoa tai tärkein kohde.

Verlan palvelut saivat kävijöiltä erittäin hyvät arvosanat. He olivat erityisen tyytyväisiä museoon, opastuspalveluihin ja kohteen siisteyden tasoon. Verlan lisäksi kävijät vierailivat alueen muissa matkailukohteissa, kuten Repoveden kansallispuistossa ja Tykkimäen huvipuistossa.

Tutkimuksesta kävi myös ilmi, että Verlassa vierailevien maailmanperintötietous on korkealla tasolla. Maailmanperintöstatus on suurimmalle osalle kävijöistä tärkeä tekijä matkakohteen valinnassa. Tietolähteinä toimivat internet, tehdasmuseon opastukset sekä perhe ja ystävät.

Verlan matkailun paikallistaloudellista vaikutusta tutkittiin ensimmäistä kertaa

Kävijät kuluttivat keskimäärin 57 euroa vierailunsa aikana kohteessa ja sen lähialueella Kouvolassa. Kulutus kohdistui pääosin majoittumiseen sekä kahvila- ja ravintolaostoksiin. Verlan matkailun paikallistaloudellinen kokonaistulovaikutus vuonna 2018 oli arviolta 2,4 miljoonaa euroa ja työllisyysvaikutus oli 24 henkilötyövuotta. Verlan puuhiomon ja pahvitehtaan paikallistaloudellisia vaikutuksia ei ole aikaisemmin tutkittu.

Suomen maailmanperintökohteiden yhdistys perustettiin vuonna 2016 vahvistamaan kohteiden välistä yhteistyötä. Kävijätutkimushanke toteuttaa Suomen kansallista maailmanperintöstrategiaa. Hankerahoitus on osa Museoviraston Suomen maailmanperintökohteille myöntämää valtionavustusta tutkimus- ja kehityshankkeisiin. Tutkimushanke toteutetaan yhteistyössä Metsähallituksen Luontopalveluiden, Suomenlinnan hoitokunnan, UPM-Kymmene Oyj:n, Maanmittauslaitoksen, Rauman kaupungin, Petäjäveden vanhan kirkon säätiön ja Museoviraston kanssa.

 

Verlan puuhiomon ja pahvitehtaan kävijätutkimus 2018.pdf

 

ma 21.1.2019

Haemme kielitaitoisia oppaita museokaudelle 2019

Etsimme iloisia ja reippaita asiakaspalvelijoita 2-5 kuukauden pituisiin työsuhteisiin touko- syyskuun välille. Työtehtäviin kuuluu tehdasmuseon yleisöopastusten lisäksi asiakaspalvelu ja museokaupan hoito. Opas osallistuu myös museon muihin avustaviin tehtäviin. Edellytämme oma-aloitteisuutta sekä hyvää asiakaspalvelu- ja esiintymistaitoa.

Kansainvälisten vieraiden osuus Verlassa on merkittävä, joten oppailta edellytetään erinomaista suomen ja englannin kielitaitoa. Muu kielitaito, erityisesti venäjä, ruotsi, saksa, ranska ja italia, katsotaan hakijalle eduksi. Työ edellyttää mahdollisuutta työskennellä iltaisin ja viikonloppuisin. Viikkovapaat ovat pääsääntöisesti arkisin. Asunnon järjestämisessä pyritään avustamaan tarvittaessa.

Lähetä työhakemus ja CV pe 15.2.2019 mennessä sähköpostitse osoitteeseen jaana.rannanpaa( a )upm.com
 

ti 8.1.2019

Iitin Musiikkijuhlien konsertit 12.6.2019

Iitin Musiikkijuhlien konsertit Verlassa 12.6.2019

 

Iitin Musiikkijuhlat järjestää kaksi Junnu Vainio -teemaista konserttia Verlan tehdasmuseossa keskiviikkona 12.6.2019. Konsertit ovat klo 18.00 ja 20.00.

Iitin musiikkijuhlien ohjelma 2019: http://iittifestival.fi/ohjelma-2019/

 

Keskiviikkona 12.6.2019 Verlan tehdasmuseon opastukset klo 11-15.

pe 21.12.2018

Verlalle Teollisuusperintöseuran tunnustuspalkinto

Teollisuusperintöpalkinto 2018


Vuoden 2018 Teollisuusperintöpalkinto on myönnetty Killinkosken kyläyhdistys ry:lle tunnustuksena pitkäjänteisestä toiminnasta ainutlaatuisen tehdasympäristön säilyttämiseksi. Teollisuusperintöseura ry. – Industriminnesföreningen rf. on vuonna 1985 perustettu yhdistys, jonka tarkoituksena on syventää teollisuusperinnön ja teollisen perinteen tuntemusta Suomessa ja edistää niiden dokumentointia, tutkimusta ja suojelu. Osana toimintaansa Teollisuusperintöseura ry jakaa 2-4 vuoden välein teollisuusperintöpalkinnon ja kunniamainintoja tunnustuksena teollisen perinnön suojelemista, tallentamista ja julkituontia harjoittavalle taholle. Huomionosoituksilla kannustetaan yhteisöjä ja yksittäisiä toimijoita
teollisuusperinnön laaja-alaiseen vaalimiseen ja tunnetuksi tekemiseen.

Virroilla sijaitsevan Killinkosken kylän teollinen perinne juontaa vuoteen 1886, jolloin vuori-insinööri Petter Gustaf Holm perusti paikalle villankehruutehtaan ja -kutomon. Toiminta laajeni 1898 nauhatehtaalla, joka oli lajissaan ensimmäisiä Suomessa samoin kuin Holmin perustama makaronitehdas.

1910-luvun alussa kylässä aloitti toimintansa myös J.W. Enqvistin puuhiomo. Monipuolinen teollinen toiminta aikaansai omaleimaisen kyläyhteisön ja taajaman, jossa tuotantorakennusten ympärille kohosi lukuisia työväen asuinrakennuksia.
Killinkosken nauhatehtaan rakennuksia suunnitteli 1900-luvun alussa yhtiön osakas, arkkitehti Josef Stenbäck, joka on tullut tunnetuksi tuotteliaana kirkkosuunnittelijana. Myös Killinkosken 1920-luvun puukirkko on hänen käsialaansa. Vanhat tuotantorakennukset ovat jääneet alkuperäisestä käytöstä, mutta kyläyhdistyksen aktiivisuudella tehdasympäristöstä on kehittynyt elävä matkailukohde näyttelyineen ja museoineen. Yhtenä uusimmista nähtävyyksistä on 2017 avattu Into-keskus, joka esittelee virtolaissyntyisen kulttuurivaikuttajan I. K. Inhan sekä laajemminkin Nyströmin kulttuurisuvun toimintaa
ja vaikutusta. Nauhateollisuuttakin kylässä harjoitetaan yhä, sillä Inka Oy valmistaa uusissa tuotantorakennuksissa nauhoja, nyörejä, teknisiä nauhoja ja kiinnitystuotteita 120-vuotisella ammattitaidolla.

 

Tunnustuspalkinnot

Teollisuusperintöseura on samalla myöntänyt kolme tunnustuspalkintoa ansiokkaasta toiminnasta teollisuusperinnön vaalimiseksi.

Nokia-Seura on määrätietoisesti huolehtinut paikkakunnan pitkän teollisen perinnön tunnetuksi tekemisestä muun muassa digitoimalla sen hallussa olevan, pääosin Nokian Paperin aikaisen valokuvaarkiston tallentamisesta ja siirtämisestä Pirkanmaan maakuntamuseon kuva-arkistoon. Runsaan 7000 kuvan digitoiminen ja luettelointi on tehty Nokia-seuran vapaaehtoisvoimin.

Rauman laivanrakennuksen perinne ry on aktiivinen paikallisen Iaivanrakennuksen historian ja perinnetiedon vaalija. Yhdistyksen keräämä lähdeaineisto kertoo monipuolisesti Rauman laivanrakennuksen kehityksestä sekä rakentajien työn ja elämän valtavasta muutoksesta 1900-luvun kuluessa. Kerätty aineisto kuvaa harvinaisella tavalla myös yhteisöjen käsityksiä ja kokemuksia itsestään ja omasta historiastaan. Aineistot on talletettu Rauman merenkulkumuseoon, jossa ne ovat tutkijoiden käytössä.

Verlan tehdasmuseo, joka avattiin 1972 ja on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1996, on maamme tehdasmuseoista kansainvälisesti tunnetuin. Verlan museota ja koko museoaluetta, johon kuuluu 50 rakennusta, on kunnostettu, entisöity ja hoidettu koko ajan tarkkojen vuosisuunnitelmien mukaan. Viime vuosina suurimmat korjaustyöt ovat liittyneet koko tehtaan ja patruunan pytingin sähköistyksen uusintaan ja sprinklerointiin, suojapadon rakentamiseen vesivahinkoja torjumaan, tehdasmuseon peruslämmön mahdollistavan lämpökeskuksen rakentamiseen sekä vanhan seuratalon sanee-
raukseen.

 

ma 12.11.2018

Verlaan uusi ravintolayrittäjä

Verlan maailmanperintökohteeseen uusi ravintolayrittäjä

UPM Verlan tehdasmuseo ja J & S Kurvinen Ky ovat sopineet yhteistyöstä Verlan maailmanperintökohteen ravintolatoiminnoissa kesästä 2019 alkaen. Ravintoloitsija Susanna Kurvisen luotsaama Ravintola Verla avautuu heti vapun jälkeen 2.5. Ravintola palvelee Verlan kävijöitä vuosittain koko museokauden ajan toukokuusta syyskuun loppuun.  Susanna Kurvinen pyörittää myös Kouvolassa sijaitsevaa Olé ravintolaa, W ravintolaa Voikkaalla ja Kymin Huvilan ravintolatoimintaa Kuusankoskella.

”Toimintamme tarkoituksena on tuottaa elämyksiä asiakkaille. Verlassa ravintolapalveluiden täytyy olla sellaiset, että Verla-vierailu muodostuu kokonaisuutena täydelliseksi”, summaa ravintoloitsija Susanna Kurvinen tavoitteitaan Ravintola Verlan suhteen. ”Tarkoitus on, että Verlasta saa kahvila- ja ravintolapalvelut koko museokauden ajan tehdasmuseon aukiolojen mukaisesti”.

Unescon maailmanperintökohde Verlan puuhiomo ja pahvitehdas on yksi Kouvolan alueen suosituimmista matkailukohteista. Kohteessa käy vuosittain touko-syyskuussa noin 40 000 matkailijaa, joista museokierroksille osallistuu vajaa puolet. Vilkkain sesonki on juhannuksesta elokuun puoliväliin. UPM:n omistama ja ylläpitämä Verlan tehdasmuseo hallinnoi kohdetta ja vastaa museotoiminnasta. Muut kohteen matkailupalvelut ovat eri matkailupalveluyrittäjien tuottamia ja niistä keskeisimpiä ovat juuri ravintolapalvelut. ”Hienoa, että saimme kokeneen yrittäjän Verlan ravintolapalveluita kehittämään”, iloitsee museonjohtaja Ville Majuri.

ti 2.10.2018

LA 6.10. eläviä kuvia tehtaalla

Verlan elävät kuvat - ohjelma la 6.10. klo 11-14

 

Näin valmistettiin Verlassa käsipahvia

Verlan Pukkila

Verlan Maria

 

KAHVITAUKO 30min

 

Verlan ilmataistelu

Nippuja, Nippuja

Tekijät esiin

 

Mahdollisuus tutustua tehtaan lämmitysjärjestelmään. 

 

Kesto noin 3 tuntia ja tapahtumaan on vapaa pääsy. Tervetuloa!

 

ti 25.9.2018

LA 29.9. vapaa pääsy ja lämmitysjärjestelmän esittely

Verlan puuhiomossa ja pahvitehtaassa on käynnistymässä ensimmäinen lämmityskausi 55 vuoteen kiitos UPM:n investoinnin. Tulevana lauantaina 29.9. tehtaalla järjestetään avoimet ovet ja  museokierroksille lämpimään tehtaaseen on vapaa pääsy. Poikkeuksellisesti silloin pääsee tutustumaan myös tehtaan kuivaamon vanhaan kattilahuoneeseen klo 12-14.

Lue lisää tästä

Tervetuloa!

ke 19.9.2018

SADONKORJUU VERLASSA 22.9.

SADONKORJUU VERLASSA

Lauantaina 22.9.2018

 

Verla on UNESCOn maailmanperintökohde Kouvolassa, puolen tunnin ajomatkan päässä Kouvolan keskustasta. Lauantaina 22.9. Verlan rustiikkisen vehreässä kylämiljöössä korjataan kesän kasvukauden ja hetken kokemusten satoa! Tervetuloa!

 

Klo 11-16

  • Verlan Puodit avoinna: Viiniverla, Torkel Design, Keramiikkapaja Pikku Kippo, Vintage Frilla, Micku Design, Lasitähti ja Jaalan Kädentaitajien Puoti

  • Verlan museo avoinna. Liput 10 €, alle 18 v vapaa pääsy

  • Sadonkorjuu patruunan kasvimaalla,

perunan ja piparjuuren nostoa, siementen keruuta, yrttien maistelua

  • Kylätorilla puutarhan antimia ja paikallisia käsitöitä

  • Kirpputori, Vanha Karppisen kauppa, Verlantie 280

 

11-15 Pop up -ravintola Kollamakasiinissa  | Makasiinikahvila

 

12,00,  13.00, 14.00 Veneretki Verlan vesille | Kymisun 

Syksyinen veneretki vanhalla tukinuittoväylällä ja järvialueella, sekä mielenkiintoisen kalliomaalauksen esittely. Lähtö Verlan pysäköintialueen takana olevasta laiturista. Kesto 45 min. Liput 10 €, alle 7v 5 €.

 

14.00 Tarinakahvila Makasiinikahvilassa | Hannu Pukkila & Miljöömatkailijat

Verlan Valkealan puoleisen asukasyhteisön synty.

Talojen ja asukkaiden vaiheet ja elämä. Kesto 45 min.

 

15.00 Venähmaan puolen kävelykierros | Kouvolan matkailuoppaat

Tutustutaan talojen vaiheisiin ja kerrotaan tarinoita asukkaista.

Oppaana Hannu Pukkila, Kesto 60 min

pe 17.8.2018

Yhteinen maailmanperintömme

Yhteinen maailmanperintömme -näyttely Verlassa syyskuun loppuun

Suomen kulttuuriperintökasvatuksen seuran ja Museoviraston tuottama näyttely Yhteinen maailmanperintömme on Verlassa esillä vielä syyskuun loppuun saakka. Näyttely kertoo havainnollisesti maailmanperintöprosessista sekä Suomen maailmanperintökohteista.

UNESCOn maailmanperintöluetteloon on valittu runsaat 1000 kohdetta eri puolilta maailmaa. Suomessa näitä kohteita on seitsemän, joista kuusi edustaa kulttuuriperintöä ja yksi luonnonperintöä. Maailmanperintöluetteloon pääseminen edellyttää, että kulttuuriperintökohde on inhimillisen luovuuden mestariteos tai edustaa merkittävää historiallista aikakautta tai tietyn kulttuurin perinteitä. Luonnonperintökohde voi kertoa maapallon historian kehitysvaiheesta, olla esimerkki käynnissä olevasta ekologisesta muutoksesta tai edustaa poikkeuksellisen kaunista maisemaa.

Yhteinen maailmanperintömme -näyttelyn tavoitteena on lisätä ymmärrystä yhteisestä kulttuuriperinnostömme. Näyttely viestii, että kulttuuriperintö kuuluu meille kaikille ja että meillä on myös vastuu siitä ja sen säilymisestä tuleville polville. Näyttelyyn liittyy erityisesti opintoryhmille tarkoitettu tehtävämateriaali, joka on saatavilla osoitteessa: www.kulttuurinvuosikello.fi/yhteinen-maailmanperintomme-2/

 

ti 7.8.2018

Konsertti Verlan tehdasmuseossa 11.8.2018 klo 18.00

Kesäillan Sibelius ja ihanimmat tangot

Satu Jalas-Risito: viulu
Eero Kesti: alttoviulu
Esa Ylönen: piano
Tango-orkesterin solistit:
Martin Alvarado laulu
Mikko Helenius bandoneon

la 4.8.2018

Käsityöpäivät 4.-5.8.

ke 11.7.2018

Verla-päivä 18.7.2018

KE 18.7. VERLA-PÄIVÄ

10:00-18:00 museon opastukset tasatunnein, vapaa pääsy

11:00 alkaen työnäytöksiä tallin puotien edustalla. Tallin läheisyydestä löytyvät myös lettuteltta, kesätori ja sirkuspaja lapsille         

11:30 pahvipaja lapsille, tehtaan sisäpihalla

12:00 Puutarhaopastus, lähtö pytingin kulmalta (puutarhuri Pirkko Koskinen)

12:00-14:00 alalaanilla Selänpään VPK –ohjelmaa lapsille

13:00 Kyläorkesteri Raakku esiintyy puistossa

13:30 pahvipaja lapsille, tehtaan sisäpihalla

13:30 historiapolun opastus, lähtö kalliomaalauksilta (Jussi Lemminkäinen)

14:00 koskenjuoksutus KSS Energia

14:30 pahvipaja lapsille, tehtaan sisäpihalla

15:00 Kyläorkesteri Raakku esiintyy puistossa

15:30 historiapolun opastus, lähtö kalliomaalauksilta (Jussi Lemminkäinen)

 

 

KymiSunin veneretket klo 12 - 15, tasatunnein. Kesto 45 min.

Lähtö on Verlan pysäköintialueen takana olevasta laiturista vastapäätä kalliomaalauksia.

Tiedustelut ja varaukset  040 518 5225 tai info@kymisun.fi. Lippuja saa myös paikan päältä.

ti 1.5.2018

Verlaan rakennetaan uusi lämpölaitos

Verlaan rakennetaan uusi lämpölaitos, jolla halutaan turvata kohteen säilyminen hyväkuntoisena myös tulevaisuudessa. Lämmityksen myötä olosuhteet ovat rakennusten säilymisen kannalta aiempaa paremmat. 

Tilaus
Jos tilaus on keskeneräinen, näet sen tiedot tässä.