Konservaattori tehtaassa

Konservaattori Jarno Huusko puhdistamassa kiillotuskonetta.
Konservaattori Jarno Huusko puhdistamassa kiillotuskonetta.

Verlan tehdasmuseon salista kuuluu ääniä, eikä se tule opastukselta. Siellä on konservaattori työnsä kimpussa. Jarno Huusko on koulutukseltaan esinekonservaattori, ja hän on ollut museolla töissä sen toukokuisesta avaamisesta lähtien. Jarnon työt kestää juhannukseen asti, joten on korkea aika kysyä häneltä minkälaisia hänen työkokemuksensa ovat olleet Verlassa tähän asti.     

Mitä toimenkuvasi käsittää, Jarno?
”Työni konservaattorina voi koskea mitä tahansa korvakorusta traktoriin. Täällä Verlassa ollessani oikeastaan koko tehdas on ollut työmaatani.”

Mikä tässä alassa on vetänyt puoleensa?
”Se tarkkuus ja rauhallisuus, mitä työ vaatii. Kiehtovaa on ollut myös se, miten käsillä tekeminen ja historia voi yhdistyä tällä alalla. Tämä on ehdottomasti myötävaikuttanut uravalintaani.”

Voitko kertoa jotain työskentelystäsi täällä Verlassa?
”Tehdashan on koneineen pääsääntöisesti hyvässä kunnossa, joten olen keskittynyt esineiden pintapuoliseen käsittelyyn. Se tarkoittaa esimerkiksi korroosion, kuten ruosteen poistoa ja siltä suojaamista.”

Mitä mielenkiintoisia havaintoja ja löytöjä olet tehnyt työsi parissa? Entä mikä on ollut haastavinta työssä?
”On ollut hauska havaita historian kerrostumisia eri aikakausien esineissä, joita olen löytänyt tehtaasta. Olen löytänyt esimerkiksi vanhan Klubi 77 -tupakka-askin, hiusharjan, ja kahden markan museolippuja menneiltä ajoilta. Haastavuutta tuo työn fyysisyys. Työskentelyasennot voivat olla hankalia joissakin paikoissa. Liikunnan harrastaminen on varmasti helpottanut työtäni. Toisinaan työ on yksitoikkoista, eli pitkäjänteisyyttäkin vaaditaan.”

Usein kierroksillakin kysytään, lähtisikö tehtaan koneet käyntiin tänä päivänä. Mikä on näkemyksesi tähän konservaattorina?
”Osa koneista voisi kyllä käynnistyä, esimerkiksi pylväsporakone (osoittaa laitetta). Se vaatii tietysti voimanlähdettä, mutta tuskin aivan ensimmäisellä yrittämällä lähtisi käyntiin.” 

Mikä on mielestäsi tämän työn merkitys?
”Oleellista on säilyttää paikat halutussa kunnossa. Täälläkin on pitänyt miettiä, miltä tehtaan halutaan näyttävän. Ei saisi olla liian puhdasta, aivan kuin tehtaassa ei olisi koskaan työskennelty. Toisaalta ei saa näyttää nuhjuiseltakaan, sillä sekään ei ole hyväksi säilyttämisen kannalta.” 

Tekemistä riittää jatkossakin, ja Verlan tehdasmuseon alkuperäisyyden säilyttämiseksi tarvitaan osaavia konservaattoreita myös tulevina kesinä. Tänä kesänä tehtyyn tehtaan esineistön peruspuhdistukseen ja suojaukseen Verlan tehdasmuseo sai avustuksen Museovirastolta.

 

Lauri Onali - Opas ja kokoelmatyöntekijä – Verlan tehdasmuseo 

Tilaus
Jos tilaus on keskeneräinen, näet sen tiedot tässä.