Siirry sisä:ltöön
Patruunan pytinki

Patruunan pytinki

Päärakennus Patruunan Pytinki on restauroitu ja avattu yleisölle kesäkuussa 2025. Patruunan Pytinki on kunnostettu rakennuksen historiaa ja kulttuuriperintöä vaalien. Museovieraiden asiakaskokemus on parantunut uusilla vastaanottotiloilla ja monipuolisilla ravintola-, kokous- ja juhlapalveluilla. Tämä mahdollistaa myös entistä laajemman yhteistyön muiden alueella toimivien matkailupalvelutarjoajien kanssa.

Eduard Dippellin suunnittelema Patruunan Pytinki valmistui vuonna 1885 patruunan eli tehtaan johtaja Gottlieb Kreidlin asunnoksi. Rakennusta laajennettiin 1898 korkeammalla torniosalla, jossa sijaitsivat mm. tehtaan konttori ja vierashuoneet. Toisen kerroksen avoparveke on myöhemmin rakennettu umpinaiseksi. Tyyliltään uusrenessanssia edustava rakennus maalattiin ulkopuolelta vuosisadan vaihteen asuun vuosina 2012–2013. Nyt arvokkaan rakennuksen rakenteet on restauroitu ja sisustus palautettu 1800-luvun lopun uusrenessanssihenkeen. Samalla rakennuksen talotekniikka on uusittu paloturvallisuus ja esteettömyys huomioon ottaen.

Vuodesta 2007 suljettuna ollut Patruunan Pytinki avautui kävijöille kesäkuussa 2025. Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiö on tukenut hanketta 550 000 eurolla.

Restaurointihankkeen etenemisestä on kerrottu tarkemmin sosiaalisen median kanavissamme.

Pat­ruu­nan py­tin­gin res­tau­roin­ti

Verlan suojeltu helmi, Patruunan Pytinki, on restauroitu ja avattu Verlan vierailijoille.

Patruunan Pytinki sijaitsee Unescon maailmanperintökohteessa ja on keskeinen osa nähtävyyttä. Rakennus on rakennussuojelulailla suojeltu, ja suojelu kattaa ulkoasun, rakenteet, huonejaon sekä kiinteän säilyneen kiinteän sisustuksen.

Res­tau­roin­tip­ro­jek­ti

Restaurointiprojektissa rakennuksen runkorakenteet on korjattu restaurointiperiaattein. Rakennuksen hirsirunko oli pääosin hyväkuntoinen, eikä se vaatinut suurempia hirrenvaihtoja. Suurimmat rakenteelliset korjaukset kohdistuivat rakennuksen alapohjarakenteisiin, joissa lämmöneristeenä käytetty savieriste oli aiheuttanut lahovaurioita. 

Korjausten lisäksi rakennukseen tehtiin käytön kannalta välttämättömät muutokset: 1. kerrokseen tehtiin ravintolakeittiö vanhan keittiön paikalle ja keittiön alepuoliseen kellariin keittiön apu- ja säilytystiloja. Yksi ensimmäisen kerroksen huone muutettiin yleisö-wc-tiloiksi. Talotekniikkaa varten tehtiin tiloja sekä kellariin, että 2. kerrokseen. Rakennuksen keittiöpäätyyn rakennettiin sisäportaikko, joka toimii myös toisena poistumistenä rakennuksen 2. kerroksesta, jossa on mm. ravintolahenkilökunnan sosiaalitilat. Lisäksi ullakolle rakennettiin 2. kerroksen ”tornihuoneita” varten tarjoilutila ja palo-osastoitu poistumistiekäytävä. Rakennuksen ulkopuolisista töitä ovat mm. konttoripäädyn uudet kiviportaat sekä uusi sisäänkäynti keittiöpäädyn kellariin.

Rakennuksen sisätilat restauroitiin rakennuksen ulkoasua vastaavaan 1800-luvun lopun uusrenessanssihenkeen. Hirsiseiniin asennettiin pinkopahvit ja seinät tapetoitiin. Myös salitilojen kattopinnat pahvitettiin ja maalattiin. Rakennuksen vanhat väliovet säilytettiin mahdollisuuksien mukaan ja restauroitiin. Samoin vanhat ikkunanpuitteet ja säilyneet kattolistoitukset kunnostettiin.

Ta­lo­tek­ni­set työt ja tek­ni­nen va­rus­tus

Koko Pytingin talotekniikka uusittiin eli rakennukseen tuli uudet vesiputket, viemärit, sähköasennukset, ilmavaihto ja automaatiojärjestelmät. Myös rakennuksen lämmityspatteriverkosto uusittiin, mutta lämpö rakennukseen tulee edelleen tehdasalueen pellettilämpölaitoksesta. Rakennuksen turvallisuusjärjestelmät päivitettiin.

Rakennukseen asennettiin esteettömyyden parantamiseksi hissi maanpinnan tasosta pääkerrokseen.

Tilaus
Jos tilaus on keskeneräinen, näet sen tiedot tässä.