teroituskivet

1111111,00 €

Laadukkaimmat kotimaiset teroituskivet västilästä längelmäeltä. Kiviä eräkivestä keittiön yleiskiveen ja viikateliippaan!

 

Orivedellä, (ent Längelmäki) Västilän kylässä louhii Västilän kivimies peruskalliota, jossa esiintyy laadukasta hiomakiveksi sopivaa savikiilleliusketta. Kiviaines ammutaan irti kalliosta ja lyödään laatoiksi, samalla tavoin kun se on lyöty jo satojen vuosien ajan, käsin moskan ja kiilan kanssa.

Hiovaksi kiveksi (fylliitiksi) louhoksen kivi on kypsynyt pikkuhiljaa. Miljoonien vuosien saatossa, kovassa kuumuudessa ja paineessa se on muotoutunut laadukkaaksi ja hienojakoiseksi savikiveksi. Hiovan kiven päämateriaalit ovat kvartsi, maasälpä ja kiilteet.

Käsityönä ja yksitellen epäpuhtaampi ja kovempi kiviaines erotellaan laadukkaammasta ja pehmoisemmasta hiomakiveksi sopivasta kiviaineksesta. Koska kiven laatu vaihtelee hyvin jyrkästi, tarvitaan erityistä osaamista hyvän hiomakiven erotteluun muun kiviaineksen joukosta.

Hiovan kiven historia ulottuu satojen vuosien päähän ja aikanaan se on ollut Längelmäellä merkittävä työllistäjä ja tulonlähde. Hiomakiveä on viety eripuolille maailmaa niin viljanleikkaajien, kuin kurkunleikkaajien teräaseiden hiontaan.

Kiven valmistuksesta on vastannut Ukko Yli-Jumala. Hiomakiven louhimisesta, malleista ja viimeistelystä vastaa esi-isien taitoja kunnioittaen Västilän Kivimies.

Kostuta kivi vedellä ja hio teräasettasi teräkulman suuntaisesti, niin toteat kuinka viisaasti luonto tämän teroittavan kiven on rakentanut.

Perinteinen tapa teroittaa. Monta sataa vuotta historiaa

 

Teroitus hiomakivellä

Näin minä teroitan:

1. Kostuta kivi vedellä

2. Terän molemmat puolet hiotaan pyörivällä liikkeellä teräkulman suuntaisesti. Tylsempi veitsi vaatii voimakkaamman käsittelyn Kiven päälle muodostuva massa edesauttaa viimeistely hiomista, kovemmissa ja tylsemmissä terissä käytetään runsaammin vettä.

3. Hio lopuksi yhdensuuntaisesti molemmilta sivuilta hivenen jyrkemmässä kulmassa, kun terää teroitettaessa. (Ikään kuin vuolisit terästä lastua). Muista käyttää kiveä usein, jolloin terä ei pääse tylsäksi.

Taloussaksia teroitettaessa on muistettava, että hionta tehdään yhdensuuntaisin työnnöin teräkulman suuntaisesti saksen kärjestä haaroihin. Vain leikkaavapinta hiotaan, älä hio saksien tasaista sivua.

Juustohöylän saat teräväksi käyttämällä kiven kapeaa kärkeä. Hiotaan juustohöylän yläpuolelta edestakaisin sivusuunnassa ”hinkuttamalla”

Kivi toimii mm. kynsiviilana, koukun teroituskivenä, erilaisien talttojen, viikatteiden ja sirppien teroituksessa. Käytä kiven erilaisia kulmia hyväksesi.

Tämä ”Viisastenkivi” ennaltaehkäisee tehokkaasti tylsyyttä ja pitää terässä.

Tiedustelut

Töitä & Tekijöitä
+358 50 3403550
Y-tunnus: 2168174-9
Kauppias
Töitä & Tekijöitä
+358 50 3403550
Y-tunnus: 2168174-9

Tuotteita ja palveluja useilta eri kauppiailta

Verla.fi sivustolla voit tilata useilta eri Verlan eri kauppiailta tuotteita ja palveluja. Voit kerätä tuotteita samaan ostokoriin ja maksaa lopuksi kortilla, verkkopankilla tai laskulla yhdellä maksusuorituksella. Huomaa että jokainen kauppias toimii itsenäisesti ja tuotteiden tilaukset sekä maksut kulkevat aina suoraan asiakkaan ja kauppiaan välillä. Käytännössä asioit jokaisen kauppiaan kanssa erikseen ja saat jokaiselta erikseen vahvistukset ja kuitit sekä muun tarvittavan viestinnän. Luonnollisesti myös tuotteita ja palveluja koskevat tiedustelut aina suoraan kauppiaalle.