Vanha Rauma

Vanha Rauma on pohjoismaiden laajin yhtenäisenä säilynyt puukaupunkialue. Se on yhä kaupungin sydän, jossa asutaan, eletään, käydään kauppaa, tehdään työtä ja harrastetaan ympäri vuoden historiallisessa miljöössä.

www.oldrauma.fi

Suomenlinna

Helsingin edustan saarille 1748 perustettu Suomenlinnan merilinnoitus on yksi Suomen kulttuuriaarteista. Oman erityispiirteensä linnoitukselle antaa sen merkitys kolmen valtion - Ruotsin, Venäjän ja Suomen - puolustuksessa.

www.suomenlinna.fi

Petäjäveden vanha kirkko

Päijänteeseen laskevan järvireitin varrella oleva kirkko rakennettiin vuosina 1763 - 1765 Jaakko Klementinpoika Leppäsen johdolla.

www.petajavesi.fi/kirkko

Verlan puuhiomo ja pahvitehdas

Verlan puuhiomo ja pahvitehdas on ainutlaatuinen ja eheä tehdaskokonaisuus Suomen metsäteollisuuden varhaisvuosilta. Kokonaisuutta täydentävät alueen työväenasunnot ja lukuisat muut rakennukset.

www.verla.fi

Sammallahdenmäki

Sammallahdenmäen röykkiöt kuuluvat pronssikaudella läntiseen Suomeen levinneen skandinaavisen pronssikulttuurin piiriin. Sen mukana tuli uusi hautaustapa: vainajat haudattiin kiviröykkiöihin, jotka tehtiin kallioille meren äärelle.

Lisätietoa Sammallahdenmäestä

Struven ketju

Nimensä astemittausketju on saanut saksalaissyntyiseltä tähtitieteilijä F.G.W. Struvelta, joka päätti 1800-luvun alkupuolella selvittää maapallon muotoa kolmiomittauksilla ja tähtitieteellisillä havainnoilla.

Lisätietoa Maanmittauslaitoksen sivuilta

Merenkurkun saaristo

Merenkurkku oli viime jääkauden aikana Pohjois-Eurooppan peittäneen mannerjäätikön keskuksessa. Jäämassa pusersi maan kuoren kilometrin alemmaksi. Sulavan jään reuna muotoili Merenkurkun pyykkilautamoreenikentät.

www.merenkurkku.fi